1939: ΣΠΕ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

1939, ΣΠΕ Χλώρακας. Το 1905 ιδρύθηκαν οι πρώτες Συνεργατικές Τράπεζες στην Πάφο. Στις αρχές της δεκαετίας 1910 εμφανίζονται οι πρώτοι σοσιαλιστικοί πυρήνες, εργατικές Συντεχνίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε βασικά χωριά αρχικά, και ύστερα Παγκύπρια.

Το 1939 Ιδρύεται η ΣΠΕ Χλώρακας και πρώτη επιτροπή αναλαμβάνουν οι Αντώνης Λιασίδης (πρόεδρος), Θεόδωρος Ττοουλιάς, Χ΄ Κλεόβουλος Μιχαήλ, Νικόλας Αζίνας και ο Νικόλας Γεωργίου. Γραμματέας διορίζεται ο Χαράλαμπος (Χάμπος) Αζίνας ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 1946. Τον διαδέχεται ο Θουκυδίδης Ιωάννου μέχρι το 1961. Έπειτα διορίστηκε ο Κυριάκος Λεωνίδα μέχρι το 1976, και ακολούθως ο Γεώργιος Λαούρης.

Το 2013 η ΣΠΕ Χλώρακας καταστραμμένη οικονομικά από τη κακή διαχείρηση των διοικούντων, κρατικοποιείται και εντάσσεται στην οικονομική ενίσχυση για επιβίωση της, στην ΤΡΟΪΚΑ. Ήταν μια κακή μέρα για τη Χλώρακα, κατά την οποία τα άβουλα  μέλη της τα οποία επιλεκτικά καλέστηκαν στη γενική συνέλευση, ψήφισαν στη διάλυση του κοινοφελούς αυτού οργανισμού, και στην μετατροπή του σε τράπεζα ως κερδοσκοπική επιχείρηση, την οποία μάλιστα, υποχρεώθηκε ο κυπριακός λαός να ενισχύσει οικονομικά δια αβαστάχτων φόρων που του επιβλήθησαν από το κράτος.

Ήταν μια ζοφερή μέρα για όλη την Κύπρο. Ήταν η απαρχή για να οδηγηθεί σκόπιμα στην τελειωτική της κατάρρευση ώστε να έχει δικαιολογία η κυβέρνηση και να την κλείσει εντελώς.
Το 1918, η ίδια η Κυβέρνηση την ξεπούλησε εντελώς δωρεάν στην Ελληνική τράπεζα.